Kolumbijská kuchyně: 22 tipů na tradiční jídlo v Kolumbii

Kolumbijská kuchyně – 22 Tipů na tradiční kolumbijské jídlo

Říká se, že Kolumbie je jednou z nejbarevnějších zemí na Zemi. Někomu může přijít příliš kýčovité, když snad úplně všechno hýří barvami, ale jim se to tak prostě líbí. Stejně pestrá je i kolumbijská kuchyně, o které jsme před cestou vůbec nic nevěděli. Nebudu vám lhát, vysušené vepřové kůže, kopýtka ani pití se solí mi moc nejelo. Za 5 týdnů jsem zhubla 5 kilo, přesto jsem si tam spoustu jídel oblíbila. Co nám v Kolumbii nejvíce chutnalo?

Díky čemu je kolumbijská kuchyně tak rozmanitá

Kolumbie je zemí kontrastů – od tropických pobřeží až po vysoké Andy. Každý region nabízí své vlastní speciality, od tradičního pokrmu z Bogoty – Ajiaco, až po rybí dobroty s kokosovým mlékem z karibského pobřeží a Cartageny. Zkrátka v každé části země narazíte na nové a nové chutě. V horských oblastech dominuje maso a brambory, zatímco na pobřeží si pochutnáte na čerstvých mořských plodech a rybách. A to ovoce? Ochutnáte takové dobroty, o kterých jste ani nevěděli, že existují (doslova).

Kolumbijská kuchyně – Empanadas
Kolumbijská kuchyně – Empanadas

TIP: 15 tipů na nejkrásnější místa v Kolumbii, kde si budete připadat jako na jiné planetě

22 tipů na tradiční kolumbijská jídla

Kolumbijská kuchyně je fakt zajímavá a pro nás jak se říká “španělská vesnice”. Já jsem nejvíce ocenila čerstvé ryby, exotické ovoce a ovocné smoothies a taky nejrůznější jídla ze zelených banánů (platanů). Vyzkoušejte, co se dá, protože taková jídla u nás jen tak nenajdete.

  1. Ajiaco – Kuřecí polévka se třemi druhy brambor, kukuřicí a zakysanou smetanou vás zahřeje na těle i na duši. Protože jsme po 50 hodinách cesty přijeli nachlazení z klimatizace, tahle polévka nám po příjezdu přišla vhod. I když mi připomíná polévku i druhé v jednom, chutná opravdu výborně.
  2. Bandeja Paisa – Jestli existuje jedno jídlo, které definuje Kolumbii, je to právě bandeja paisa. Je to talíř, na kterém je od každého trochu. Najdete na něm maso, fazole, rýži, avokádo, vejce a další dobroty. 
Kolumbijská kuchyně – Bandeja paisa
Kolumbijská kuchyně – Bandeja paisa
  1. Lechona – Dali byste si pomalu pečené prase plněné rýží a kořením? Možná to zní divně, ale jí se to tady úplně normálně.
  2. Morcilla Rellena – Pokud si myslíte, že jelítko nemůže být kulinářský zážitek, Morcilla Rellena vás vyvede z omylu. Tato lahůdka, grilovaná nebo smažená do křupava, je plná chutí. Takže pokud tady jsou nějací gurmáni, můžete vyzkoušet.
  3. Empanadas – Kolumbijské empanadas jsou smažené dozlatova a plněné masem, sýrem nebo bramborami. My jsme je jedli na snídani, oběd i večeři. Koupit je můžete na každém rohu a věřím, že zrovna tohle jídlo bude chutnat opravdu všem.
  4. Pandebono – Chléb z kukuřičné mouky, sýra a vajec, se jí hned po vyndání z trouby, když je ještě teplý a měkký. 
  5. Patacones – Patacones, známé také jako tostones, jsou křupavé placičky připravené z platanů. Tyto placičky jsou smažené dvakrát – poprvé pro měkkost, podruhé pro křupavost. Nejčastěji je dostanete jako jednu z příloh k hlavnímu chodu, ale pochutnáte si na nich třeba i na svačinu.
  6. Tamales – Tamal je jídlo v banánovém listu, ve kterém najdete kukuřičné těsto plněné kuřecím masem, zeleninou a kořením, které se pomalu vaří, aby se chutě dokonale prolnuly. Každý region má svou variantu. Tohle jídlo jsem si opravdu zamilovala. I když to vypadalo divně, chuť byla božská.
Kolumbijská kuchyně – Tamales
Kolumbijská kuchyně – Tamales
  1. Arepa – Jednoduchá kukuřičná placka, kterou můžete jíst nasladko i naslano. Arepa se jí v Kolumbii jako u nás chleba. Pokud natrefíte na místní “pekárnu”, vemte si jich rovnou pár do zásoby. Nebudeme vám ale lhát, někde chutnaly jako gumová podrážka, za to v místních pekárnách to bylo něco vynikajícího.
  2. Cazuela de Mariscos – Mořské plody v krémovém kokosovém vývaru, to je Cazuela de Mariscos. Je to polévka plná krevet, krabů a ryb a podává se s porcí rýže. 
  3. Čokoláda con queso – Kolumbijci rádi míchají divné chutě, proto si můžete dát horkou čokoládu se sýrem. Jo, čtete dobře. Navíc si ten kozí sýr dávají i do horkého čaje. To mi moc nechutnalo, ale je to něco, co asi musí každý zkusit na vlastní kůži.
  4. Patacones s Hogao – Křupavé smažené banánové placičky, doplněné omáčkou hogao z rajčat, cibule a koriandru.
  5. Frijoles Rancheros – Pokrm z červených fazolí, který možná připomíná náš fazolový guláš, ale chutná opravdu dobře. Někde může být servírován s masem, rýží, nebo třeba se smaženými banánky nahoře. Moc doporučuji!
Kolumbijská kuchyně – Frijoles rancheros
Kolumbijská kuchyně – Frijoles rancheros
  1. Ajiaco Santafereño – Typická polévka z Bogoty, která kombinuje kuřecí maso, kukuřičné klasy, brambory a unikátní koření guasca. Podává se s avokádem, kapary a rýží.
  2. Chicharron con Arepa – Křupavá smažená vepřová kůže položená na měkké arepě. To mají rádi hlavně místní, ale když jsem zkoušela chicharron já, řekla bych, že je to takový pamlsek pro psa.
  3. Arroz con Chivo – Kozí maso dušené s rýží a zeleninou, často podávané s avokádem a smaženými banány. 
  4. Mute – Kořeněné dušené maso s hovězím, kuřecím nebo vepřovým masem v pikantní omáčce. Podává se s fazolemi a rýží.
  5. Sancocho de Pescado Rybí polévka, která se často podává na severním pobřeží Kolumbie. 
  6. Arroz con Coco – Rýže vařená v kokosovém mléce s cibulí, česnekem a koriandrem. Podává se ke kuřeti nebo rybě. Můžete na to narazit i ve sladké verzi, která se jí jako zákusek.
  7. Carne Oreada – Hovězí maso marinované s cibulí, rajčaty a koriandrem, grilované do jemna. 
  8. La Picada – Mix masa, brambor a zeleniny podávaný s arepami. 
  9. La Changua – Mléčná polévka se sýrem a ztracenými vejci, typická snídaně v Bogotě. Podává se s křupavým chlebem.

PS: Na svačinu v Laguna de Guatavita jsme dostali plátek kozího sýra se sladkou želatinou, která se podobala marmeládě. Zkusili jsme to, ale chutnalo to fakt divně.

Co se pije v Kolumbii

Mám spoustu kamarádu ze zahraničí a všichni se diví, že je u nás tak levné pivo (ještě pár let zpátky paradoxně levnější než voda). Není se tak čemu divit že jsme národ pivařů. V Kolumbii sice pivo mají, ale dávají přednost něčemu jinému.

  • Aguardiente – Pálenka z cukrové třtiny s anýzovou příchutí, která se prodává v kartonové krabici jako mlíko, koupíte na každém rohu. Má výraznou chuť a více variant podle obsahu alkoholu. Ať si dáte jakoukoliv, ráno je z toho pěkný bolehlav.
  • Chicha – Chicha, fermentovaný nápoj původních obyvatel And, má tradici sahající až do dávných dob. Vyrábí se většinou z kukuřice, někdy z ovoce. Má jemně nakyslou chuť, přesto chutná moc dobře. Jen ji nevypijte příliš, aby to pak na vás nemělo projímavé účinky. 
  • Aquapanela – Znáte panelu? Je to sušená třtinová šťáva, kterou používají jako sladidlo i jako oblíbený nápoj, když se rozpustí v horké vodě. Je to celkem dobré, ale hodně sladké.

TIP: Chystáte se navštívit Medellín a Comunu 13? Poradíme vám 17 tipů, co vidět, kde se ubytovat a na co si dát v Medellínu pozor.

Kolumbijská kuchyně – Chicha
Kolumbijská kuchyně – Chicha

Ovocné smoothies za pár korun

Co mě překvapilo, tak že téměř v každém podniku dělali domácí ovocné smoothies, které tam stálo pár korun. Nejvíce mi chutnalo smoothies z manga nebo maracuji, na výběr toho ale bylo opravdu spoustu. Jen do toho rádi přidávají cukr, tak si nezapomeňte říct „sin azúcar”!

TIP: Těšíte se do Kolumbie za pravou kolumbijskou kávou? Navštívit můžete rovnou kávové plantáže, kterých je nejvíce v okolí městečka Salento, kde jsou navíc i nejvyšší palmy na světě.

Kde si dát dobré pivo BBC – Bogota Beer Company

Pokud patříte mezi ty, co si zkrátka rádi na dovolené či na cestách dají jedno či dvě vyhlazené pivka, nebojte. V Kolumbii existuje franšíza BBC aneb Bogota Beer Company, ve které si můžete dát opravdu dobré čepované pivo (většinou je všude jen lahvové). Počítejte ale taky s tím, že si za něj dost připlatíte. Jedno pivo nás tam stálo okolo 65 Kč za 0,5 l. 

TIP: Jaké je hlavní město Kolumbie a 13 zajímavých míst v Bogotě

Kde a jak se najíst jako místní

Pokud budete v turistických oblastech nebo větších městech, budou restaurace a podniky na každém kroku. Místa, kde se stravují místní, byste na první pohled možná vůbec nepoznali. S námi byli často naši kamarádi z Kolumbie, kteří nás zavedli do míst, které bych nazvala jako garáž, dvorek na zahradě nebo zkrátka něčí kuchyně doma a většinou to byl opravdový zážitek. Jídlo tam bylo za zlomek ceny (polévka, hlavní jídlo a pití za 55 Kč), ale nechci vám lhát, ne vždy jsme se najedli.

Pokud chcete také jíst tam, kde místní, hledejte zapadlé malé kuchyně a podniky, stánky nebo pekárny, kam chodí místní lidé (nebo se jich zkuste zeptat, moc rádi vám poradí). Nečekejte ale žádný luxus, menu nebo seznam alergenů.

Kolumbijská kuchyně – Místní jídlo
Kolumbijská kuchyně – Místní jídlo

TIP: 13 věcí, co si vzít do letadla na dlouhý let

Jaké ceny má jídlo v Kolumbii

Ceny ve všech zemích neustále rostou. Záleží, zda budete na venkově jíst u někoho na dvorku na dřevěném špalku, nebo budete v krásné restauraci uprostřed velkoměsta. Ale je pravda, že v Kolumbii se dá najíst dobře a za pár korun. V turistických oblastech dáte za jídlo 18 000 až 30 000 COP (podle toho, co si dáte, ale steak nebo čerstvá ryba jsou dražší než miska rýže). Tam, kde jí místní, zaplatíte klidně 10 000 COP za celé menu. 

TIP: Jedno z nejkrásnějších míst v Kolumbii je rozhodně národní park Tayrona. Vše, co potřebujete vědět, najdete v našem kompletním článku.

Národní jídlo Kolumbie

Národních jídel může být v Kolumbii celá řada, protože každá oblast má to svoje. Jedním z nich může být právě zmíněné jídlo bandeja paisa, které pochází z oblasti Antioquia. Je to právě to jídlo, kde toho máte na talíři spoustu a nevíte, co sníst dřív. Najdete tam fazole, smažené banány, chorizo, arepu, avokádo a rýži. Jako polévka by se za národní dala pokládat sancocho, která se vaří z masa a pak se podává s rýží a avokádem nebo další zeleninou.

  • Snídaně bývá jednoduchá, ale výživná. Typické jsou arepas (kukuřičné placky) se sýrem, vejci nebo avokádem, často doplněné šálkem sladké kávy. V některých oblastech si lidé dávají caldo – vývar z hovězího masa nebo kuřete. Jinak se u nich normálně snídají také polévky, což pro nás běžné zrovna není.
  • Oběd je vydatný a jako u nás zahrnuje polévku a hlavní chod. Oblíbené jsou jídla jako sancocho (polévka z masa a zeleniny), bandeja paisa nebo ajiaco. Jako příloha je nejčastěji rýže, trochu fazolí nebo křupavý banán.
  • Večeře bývá lehčí. Mnoho Kolumbijců si dá třeba tamales, polévku nebo arepu s různými náplněmi. 
Kolumbijská kuchyně – Polévka Ajiaco
Kolumbijská kuchyně – Polévka Ajiaco

Závěr a co nám opravdu chutnalo

Pro mě k cestování objevování nové kuchyně a chutí rozhodně patří. Ráda zkouším všelijaká jídla, i když mi ne vždy všechno chutná. Kolumbijská kuchyně je opravdu bohatá. Nejvíce mi chutnala tato jídla: tamales, Frijoles Rancheros, bandeja paisa, empanadas a hlavně čerstvé ryby a ovoce.

TIP: Jakou má Kolumbie bezpečnost a 6 tipů, co (ne)dělat v Kolumbii

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Je kolumbijské jídlo vhodné pro vegetariány?

Určitě ano. Kolumbijská kuchyně sice zahrnuje spoustu jídel s masem, ale stejně tak má bohatý výběr vegetariánského jídla. Mezi oblíbená vegetariánská kolumbijská jídla patří tradiční arepas, které jí snad ke všemu, tamales nebo empanadas na spoustu způsobů.

Co je typické jídlo v Kolumbii?

Kolumbie je velká země a v každé části mají svá oblíbená jídla, které se od sebe trochu liší. Hlavní a univerzální tradiční pokrm v Kolumbii je bandeja paisa, což je talíř, na kterém je od každého trochu. Najdete tam trochu masa, rýži, fazole, avokádo, křupavé banány a další přílohy podle lokality. Po celé zemi se jí také kukuřičné placky arepas.

Zdroje

Osorio, D.G., 2020. Traditional Colombian cuisines objects and ritual. Projetica, 11(3esp.), pp.166-182.

Mahecha, J.D., 2015. Forms of Colombian cuisine: Interpretation of traditional culinary knowledge in three cultural settings. Cooking Technology: Transformations in Culinary Practice in Mexico and Latin America, p.153.

Mahecha, J., 2017. A new culinary culture in Colombia: equality and identity in the Interpretation of traditional cuisines.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *